Even voorstellen

Mijn naam is Jozé Danen, 37 jaar, woonachtig in Lemmer en werkzaam als Beleidsadviseur Informatiemanagement bij een gemeente. Begin 2013 ben ik lid geworden van JCI Heerenveen, omdat ik me graag wilde aansluiten bij een jonge ondernemende groep mensen die hun krachten bundelen om samen het een en ander te realiseren op sociaal, maatschappelijk en persoonlijk vlak.

Na een paar jaar besloot ik me kandidaat te stellen voor een bestuursfunctie en via vicevoorzitter werd ik in 2016 voorzitter van mijn kamer. Ter voorbereiding op dit bestuursjaar volgde ik, zoals veel inkomende bestuursleden, de JCI Dutch Academy. En daar ontdekte ik dat JCI meer kansen biedt dan alleen de lokale mogelijkheden. Tijdens de landelijke Kamervoorzitters overleggen ontmoette ik ook andere voorzitters en ontdekte al snel dat situaties en uitdagingen die speelden in mijn Kamer niet uniek waren. Ik hoorde van andere voorzitters hoe zij bepaalde zaken hebben aangepakt, probeerde zelf het een en ander uit in mijn eigen Kamer en besprak met de andere voorzitters de leerervaringen die ik tegenkwam.

Wereldcongres

Halverwege 2016 kwam het Wereldcongres voorbij. Dat ik daarbij ging zijn en wilde helpen, stond voor mij als een paal boven water. Dit zou een unieke kans worden om achter de schermen te ontdekken hoe zo een groot congres wordt georganiseerd. Ik werd secretaris van het team Logistics & Venues, de uitvoerende en praktische kant van het congres. Wat de voorbereidingen en het congres voor mij zo bijzonder maakte, is dat je intensief moet samenwerken met, en vertrouwen op, mensen die je eigenlijk niet kent. Maar dat klikte vrijwel altijd meteen goed en binnen een korte tijd heb je er een hoop nieuwe vrienden bij. Tijdens het congres was het 200% geven, maar er ook 200% van genieten. Een fantastische en unieke ervaring die ik nog lang zal koesteren!

Begin 2017 stapte ik ook in het team MarCom, omdat ik graag mee wilde werken aan het landelijk zichtbaar maken van alle gave projecten die lokale Kamers organiseren. Alsof dat nog niet genoeg was, t ben ik eind 2017 ook nog facilitator bij team Training & Development geworden, om vanuit deze functie de trainers bij de JCI Dutch Academy te faciliteren. 2017 was voor mij een druk en vol jaar dat grotendeels om JCI draaide.

Kansen zien en grijpen

JCI is voor mij een mogelijkheid om nieuwe competenties en vaardigheden te ontwikkelen. Meeschrijven aan een online magazine, bedenken hoe we JCI op de kaart kunnen zetten, een trainersgroep faciliteren zodat zij zich op de deelnemers kunnen concentreren en samenwerken in teams met leden vanuit diverse persoonlijkheden en met verschillende achtergronden. Maar vooral dingen proberen die ik in mijn dagelijkse werk of omgeving niet op mijn pad tegenkom. Er kwamen allerlei kansen voorbij en ik heb ze met beide handen aangegrepen. Hier en daar ging ik enorm uit mijn comfortzone: moeilijk in het begin, enorm spannend als je er midden in zit en fantastisch als je er achteraf op terugblikt.

JCI is voor mij ook een manier om nieuwe inspirerende en gezellige mensen met andere inzichten en achtergronden te leren kennen. Veel evenementen bezoek ik alleen omdat niet iedereen vanuit mijn Kamer kan of wil aansluiten. Ik krijg vaak de reactie dat men dat knap vindt. En ook nog eens he-le-maal uit Friesland. ;-) Maar mijn ervaring is, dat wanneer je meer evenementen bezoekt, je steeds weer nieuwe mensen leert kennen. En dat je er misschien wel alleen naar toe gaat, maar er zeker niet alleen rondloopt. Dit is dan ook zeker een oproep naar alle leden die graag bij landelijke bijeenkomsten willen aansluiten, maar hun Kamerleden niet altijd meekrijgen. Kom gewoon, we maken graag kennis met je.

Er zoveel mogelijk uithalen

Binnen JCI zijn zoveel mogelijkheden om persoonlijk te groeien. De kansen liggen er, je moet er alleen zelf op af om ze te grijpen. Wees nieuwsgierig en kijk naar wat je nog meer ligt of raakt. Daag jezelf continu uit, je zult er alleen maar van groeien. Binnen de veiligheid van de JCI-omgeving kun je leren, proberen en doen. Toch fantastisch dat dat binnen onze netwerkclub kan!

Ik spreek vaker leden die zeggen ‘wat jammer dat ik JCI pas zo laat heb ontdekt’, voor mij geldt datzelfde. Ik ‘mag nog maar 3 jaar’ en ben vastbesloten om er voor mezelf zo veel mogelijk uit te halen. Ik ben benieuwd naar waar dat gaat eindigen en kijk uit naar alle mooie dingen die nog op mijn pad gaan komen.

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/jozedanen

Jozé Danen

Lid van JCI Heerenveen (jkheerenveen.nl)

 

JCI staat voor Junior Chamber International. Wij zijn een vereniging voor ondernemende mensen tot 40 jaar die zich richten op persoonlijke ontwikkeling en die van de maatschappij en het bedrijfsleven. Je vindt ons door heel Nederland verspreid over ongeveer 100 Kamers. Nieuwsgierig? Bezoek dan eens onze website www.jci.nl.